Zoran Vidrih

»Presihajoče Cerkniško jezero je zame zibelka življena,«  pravi Zoran Vidrih, naravoslovni fotograf, ki je tudi navdušen gornik, kolesar, kajakaš, turni deskar in ljubitelj nočnega neba. Na omenjenem jezeru so opazili že več kot 300 vrst ptic od stalnih do selivk in preletnikov. Tu je tudi cela vrsta drugih živali, od divjadi, zveri do glodalcev. Biodiverziteta tega okolja je tako pestra, da tega  ne moremo primerjati z nobenim podobnim območjem tako v Sloveniji kot drugje. Zorana Vidriha pa vse bolj privlačijo tudi zanimive in redke rastline ter nočno nebo, kot je zapisal: »V Cerknici in okolici imamo precej svetlobno neonesnaženo nočno nebo in dolga leta sem delal bolj ali manj uspešne širokokotne nočne posnetke neba kar z domačega hriba. Tako sem na Slivnici z daljnogledom prvič v življenju opazoval Orionovo meglico in bledi obris Andromede …« Konec navedka. Zoran Vidrih je gost v oddaji Razkošje v glavi, v soboto 30. marec 2024, ob 16,30h Prvi program Radio Slovenija.

Na Cerkniškem jezeru, foto Zoran Vidrih

Zorana Vidriha na zanimivosti in redkosti opozorijo tudi prijatelji, in tako je recimo našel redko  rastlino, imenovano gorski kosmatinec, ki so jo na cerkniškem koncu odkrili le na dveh rastiščih.
Potrpežljivost in vztrajnost, foto Zoran Vidrih

 
Moderna tehnologija je po mnenju nekaterih  uničila fotografijo, saj imajo ljubiteljski in poklicni fotografi na voljo toliko različnih aplikacij – pripomočkov, da lahko vsako fotografijo poljubno spremenijo, in izvirnih fotografij ni več. Kja o tem meni Zoran Vidrih izveste v oddaji.

Navdušen gornik, foto Zoran Vidrih


Nad Cerkniškim jezerom, foto Zoran Vidrih

Fotografije Zorana Vidriha so izjemne, pa naj v svoj objektiv ujame živali, rastline ali ozvezdja.

Galaksija Andromeda, foto Zoran Vidrih

 
Cerkniško jezero in Rimska cesta, foto Zoran Vidrih


Orionova meglica, foto Zoran Vidrih


Čebelar, foto Zoran Vidrih


Klavžar, foto Zoran Vidrih

Kozača, foto Zoran Vidrih

Mali skovik, foto Zoran Vidrih


Polojnik, foto Zoran Vidrih

Rjavi medved, foto Zoran Vidrih



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika