Zoisova zbirka mineralov. 

Baron Žiga Zois plemeniti Edelstein je bil eden najpomembnejših slovenskih razsvetljencev, mecen, podjetnik, fužinar, zoolog, mineralog, botanik in najbogatejši Slovenec tistega časa. Med številnimi dejavnostmi, s katerimi se je ukvarjal, je bilo zelo pomembno njegovo zbiranje mineralov, rudnin in fosilov,  saj je tako nastala njegova zbirka mineralov, ki je veljala za eno največjih v tedanji srednji Evropi. Zois je zbiral minerale na različne načine. Po očetu je podedoval  železarne, fužine in rudnike in zato je marsikje iskal železovo rudo ali bobovec ne samo na Gorenjskem, ampak tudi drugod po Sloveniji. Finančno je podpiral odprave na najvišje slovenske alpske vrhove, med njimi večkrat na Triglav. Poleg tega je, dokler mu je zdravje dopuščalo, potoval po svetu. Na teh potovanjih se je seznanjal z metodami taljenja železove rude, z morebitnimi novimi nahajališči  in podobno. Ob tem ni čudno, da so ga prevzeli kristali in minerali, to pa dokazuje njegova obširna zbirka mineralov, kamnin in kristalov, ki jo bomo spoznali v oddaji Sledi časa v nedeljo 17. 3. 2024, ob 17,20h Prvi program Radio Slovenija.  

Oddajo lahko poslušate na: https://prvi.rtvslo.si/podkast/sledi-casa/80/175030888

Zbirka, foto arhiv  Prirodoslovni muzej Slovenije

Sogovorniki

Dr. Miha Jeršek, foto Arhiv Miha Jeršek


Prof. dr. Mihael Brenčič, Arhiv Mihael Brenčič


Dr. Goran Schmidt pred rudnikom Kovaški vrh pri Zrečah, foto Davorin Založnik

Zbirka

V Zoisovi zbirki mineralov so tudi fosili, okamnine in tako imenovani plemeniti kamni. Del teh primerkov je Zois kupoval, del pa jih je tudi prodajal in menjal z drugimi zbiralci in mineralogi tedanjega časa. Po ocenah naj bi bilo v Zoisovi zbirki 5000 primerkov. Razdeljena je bil na dve enoti, pove dr. Miha Jeršek, direktor Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Za prvo enoto se ne ve natančno, kje je, večji del druge enote pa je shranjen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Ta zbirka je bila tudi ena izmed ustanovnih zbirk prvega muzeja na Slovenskem, Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani, ki so ga ustanovili leta 1821, javno  so zbirko predstavili leta 1831.

Zbirka, foto arhiv  Prirodoslovni muzej Slovenije

Zoisov diamant, Brazilija, foto Igor Dolinar

Zeleni beril, Ural, foto Ciril Mlinar

Jantar, Baltik  foro Ciril Mlinar

Moder halit, Nemčija, foto Miha Jeršek

Kremen s fantomi, Črni Vrh, zbirka PMS, foto Miha Jeršek

Zlato, Romunija, foto Miha Jeršek

Tektonska drsa s cinobaritom Idrija, foto Miha Jeršek

Mineral zoisit, foto arhiv Prirodoslovni muzej Slovenije

Zoisit, Svinja planina, foto Matjaž Učakar

Zois

Zois je finančno podpiral raziskave in odprave na najvišje vrhove slovenskih Alp. Svoje rudarje pošiljal tudi na  nižje-ležeče vrhove in planine nam je povedal Dr. Goran Schmidt ljubiteljski raziskovalec in poznavalec rudnikov. Zoisovo zanimanje za minerale pa je tesno povezano z njegovim železarstvom, fužinarstvom in rudarstvom. Tako je imel v lasti tri velika rudišča, kjer so kopali ali pa tudi nabirali železovo rudo.

Iz članka Goran Schmidt, v reviji Scopolia, 2015,  vir: https://www.zobodat.at/pdf/Scopolia_85_0001-0142.pdf




Iz članka Goran Schmidt, v reviji Scopolia, 2015,  vir: https://www.zobodat.at/pdf/Scopolia_85_0001-0142.pdf




Zoisova graščina in fužine v Bohinjski Bistrici, vir: https://museu.ms/collection/object/19410/zoisova-grascina-in-fuzine-v-bohinjski-bistrici?pUnitId=17

Zois je  svojim nadzornikom naročil, naj pišejo svcoja poročila o rudarjenju in razskovanjih podzemlja  v slovenščini, zanimivo je , da so ga zanimali tudi načini in postopki odkrivanja rude. 
Slovenska pisma rudarskega nadzornika Lukasa Polca Sigismondu (Žigu) Zoisu v letih od 1789 do 1798, avtor Goran Schmidt, vir: https://www.zobodat.at/pdf/Scopolia_85_0001-0142.pdf



Ob  spoznavanju zbirke mineralov se postavlja vprašanje, kakšna  je bil vloga barona Žige Zoisa v naravoslovju. Prof. dr. Mihael Brenčič, redni profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, meni, da je bil Zois tipičen razsvetljenski izobraženec, ki je izviral iz premožne trgovske in podjetniške družine. V Zoisovih dopisovanjih je za naravoslovno področje najzanimivejši del, ki se nanaša na vprašanja montanistike, ali kot to danes pojmujemo, geologije, mineralogije, metalurgije in rudarstva.

Zosiova fužina, iz članka Gore in ljudje,  Janez Pikon- Zoisove fužine v Bohinju, vir: https://www.gore-ljudje.si/arhiv/zoisove-fuzine-v-bohinju

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika