Zmajski most

Zmajski most, razglednica žig 1908, zasebna last

Ljubljana je bila že od nekdaj znana kot bela, zelena, baročna, Plečnikova ali kot recimo mesto ob reki; v zadnjem času poudarjajo, da je pravzaprav otok, obdan z vodnim tokom, in podobno. Ena izmed oznak je tudi, da je Ljubljana mesto mostov. In eden najzanimivejših je zagotovo Zmajski ali, z malo manj znanim imenom, Jubilejni most. Ta most je imel med Plečnikovimi hudo konkurenco in je postavljen prav na rob območja, ki ga zajema zaščita Unescove svetovne dediščine. To območje sega od Špice do zapornic. Zmajski most tako sodi v najvišjo kategorijo svetovne, ne samo krajevne ali državne kulturne dediščine. Ob tem je zelo pomembna njegova simbolika, ki ga povezuje z ljubljanskim grbom. Ta je imel najprej v središču utrdbo, v baročnem obdobju pa je dobil tudi na stolpu sedečo kačo ali kuščarja, ki se je v stoletjih razvil v zmaja. Ta je skupaj s svojimi tovariši na Zmajskem mostu postal simbol mesta Ljubljana. O Zmajskem mostu, simboliki zmaja in mostu pa več v oddaji Nedeljska reportaža, 11. avgusta 2024, ob 14,30h Prvi program Radio Slovenija.

Sogovorniki

Dr. Marko Frelih, foto Bojan Velikonja, vir: https://www.dnevnik.si/1042821590


Gojko Zupan, foto Grega Žorž, vir: https://www.gov.si/novice/2023-06-06-slavnostna-podelitev-steletovih-nagrad-in-priznanj-za-leto-2022/



Marija Režek Kambič, foto Foto: L. P. C./občina Krško, vir: https://dolenjskilist.svet24.si/2019/04/08/217094/novice/posavje/Hocevarjev_mavzolej_sije_v_obnovljeni_podobi/


Doc Rok Žnidaršič foto Stanko Gruden, vir: https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obcina/podzupani-mestne-obcine-ljubljana/podzupan/

Most simbolov

Preden spoznamo Zmajski most v Ljubljani, pojdimo po sledeh zmajev. V Sloveniji je zelo veliko tako imenovanih zmajskih zgodb, zmaji pa se pogosto pojavijo kot simbol v mestnih grbih. Zagotovo imajo zelo dolgo simbolno zgodovino v različnih kulturah, pravi dr. Marko Frelih, kustos za afriške in ameriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. Leta 2018 je pripravil razstavo Zmaj vseh zmajev. Po njegovem poznajo zmaja v najstarejših kulturah od Kitajske do Egipta, Grčije in Rima, svoje mesto pa najde tudi v krščanstvu kot simbol zla. 

Zmajski most, čas med obema vojnama, razglednica zasebna last

Zmajski most ima zanimivo zgodovino nastanka, pri tem je imel zelo pomembno vlogo znameniti ljubljanski župan dr. Ivan Hribar, pravi Gojko Zupan, sekretar v INDOK centru, v sektorju za dediščino na ministrstvu za kulturo.

Odprtje >Zmajskega mostu 1901, razglednica last Marije Žnidaršič, vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Zmajski_most


 Posebna zanimivost Zmajskega mostu je še ohranjen napis, ki kaže pogum takratnega župana dr. Ivana Hribarja. 

Foto Milan Trobič



Zmajski ali jubiljeni most, žig 1909, razglednica zasebna last



Most presežkov

Zmajski most je tudi nekako most presežkov, zaradi uporabe materialov in tehničnih rešitev. Ne njegovem mestu je prej stal lesen most, imenovan tudi Mesarski.

 

Pogled na Zmajski most in Kopitarjevo ulico, razglednica žig 1915, zasebna last


Zmajski most pogled proti tržnici in gradu, čas med obema vojnama, razglednica zasebna last

Zmajski most v času AO monarhije, razglednica zasebna last


Zmajski most je zagotovo ena najbolj fotogeničnih ikon v Ljubljani, meni doc. Rok Žnidaršič, podžupan mestne občine Ljubljana. V ta sklop najpopularnejših kotičkov sodijo še grajski hrib z grajskim poslopjem, stolnica in Plečnikove tržnice; to kaže na različna zgodovinska obdobja mesta in odslikava harmonijo.


Zmajski most, foto Luka Esenko, vir:https://www.visitljubljana.com/sl/poi/zmajski-most/

Stanje Zmajskega mostu je primerno njegovi starosti in obremenitvam, ki jih prinaša sodobnost, pravi Marija Režek Kambič, konservatorka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, organizacijska enota Ljubljana. Most je doživel večjo prenovo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja; tedaj so sodelovali tudi s takratnim restavratorskim centrom.


Obnova Zmajskega mostu, vir katalog razstave Zmaj vseh zmajev 2018,  foto arhiv Restavratorski center Slovenije

Zmajski most bodo morali prej ali slej spet obnoviti, ob tem pa nekateri opozarjajo, da bi bilo treba razmišljati tudi o tem, da bi ga prometno razbremenili.
 
Most navdihov

Zmajski most vedno navdihuje.

Zimski motiv, razglednica zasebna last



Foto Milan Trobič

Foto Milan Trobič

Foto Milan Trobič

Foto Milan Trobič

Foto Milan Trobič






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika