Gregor Kresal

Je vrhunski slovenski alpinist, po poklicu arhitekt, režiser in tudi pisatelj. Že od zgodnjega, brezskrbnega otroštva ga navdušuje šport. Do 5. razreda je v Šiški v Ljubljani obiskoval osnovno šolo Riharda Jakopiča. Takrat je imel veliko energije in se je kmalu začel ukvarjati s smučanjem in  gimnastiko. Ob koncu tedna pa je s starši začel zahajati v gore. Kot nekakšno logično nadaljevanje  je sledilo plezanje, alpinizem, ta pa ga je pripeljal do naziva vrhunskega športnika državnega in mednarodnega razreda, ki mu ga je  za obdobje med letoma 1991 in 2007 podelil Olimpijski komite Slovenije. Od 1993. do 2008. se je kot član ali vodja udeležil več kot dvajsetih alpinističnih odprav v svetovna gorstva. Skupaj je opravil več kot sedemsto plezalnih vzponov, od teh več kot sto prvenstvenih. Od alpinizma ga je pot vodila v svet fotografije in filma, v katerem se njegova zgodba plete naprej. Gregor Kresal je gost v oddaji Razkošje v glavi, v soboto 9.9. 2023, ob 16,30h , Prvi program Radio Slovenija. 

Avtoportret, Svalbard, foto Gregor Kresal

Gregor Kresal nam je povedal, da je  izjemna mladostniška energija krojila njegovo pot in je bila tudi sprožilo za vrhunske alpinistične dosežke, čeprav ob družinskih gorskih vzponih še ni vedel, kam ga bo vse to popeljalo. Med letoma 1993 in 2008 se je kot član ali vodja udeležil več kot dvajsetih alpinističnih odprav v svetovna gorstva. Skupno je opravil preko 700 plezalnih vzponov, od tega več kot 100 prvenstvenih. Svoje bogate izkušnje iz lednega plezanja je leta 2007 zbral v obsežnem plezalnem vodniku Ledni vzponi, v katerem je popisal ledne, snežne in kombinirane smeri celotne Slovenije in nekaterih področij zamejstva.

Dolomiti, Cimon della Pala, foto Gregor Kresal

S produkcijo filmov se je začel ukvarjati leta 2002, prvi večji uspeh pa doživel leta 2011 z dokumentarno-igranim filmom Sfinga, ki je prejel več kot 20 nagrad na mednarodnih filmskih festivalih. Leta 2016 je na Maharishi University of Management v ZDA, pod mentorstvom znamenitega hollywoodskega režiserja Davida Lyncha, opravil magisterij iz filma.

Mojstrovka z oblačno mavrico, foto Gregor Kresal


Zelo pomemben del njegovega življenja in ustvarjanja so fotografije:
""Okoli poletnega sončevega obrata je z več mest v Ljubljanski kotlini, pa skoraj do Škofje Loke moč ujeti zahajanje Sonca na Triglavu. Tudi, če nam v prvo ne uspe najbolje, nam njegovi zelo kratki dnevni premiki v dneh okoli solsticija, ko praktično 'stoji' na mestu omogočajo, da lahko stvar popravimo že naslednji dan. Poletni solsticij je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu najvišje nad nebesnim ekvatorjem. Takrat se začne poletje, dnevu pa rečemo kres. Letos bo to v sredo 21. 6. 2023. Čeprav bo tega dne dan najdaljši, pa Sonce najbolj zgodaj vzide 10 dni pred, najkasneje pa zaide 10 dni po solsticiju. Kakorkoli že, dnevi so dolgi, čas ko Sonce simetrično sede na  špico Triglava, pa traja le kakšno minuto," je Gregor zapisal ob dih jemajoči fotografiji. Več na: https://www.zurnal24.si/magazin/vip/brat-katarine-kresal-vam-bo-vzel-dih-cesa-tako-lepega-pa-ze-dolgo-ne-407755 - www.zurnal24.si

Božični Razor, foto Gregor Kresal

Bled, foto Gregor Kresal


Piran z rdečim balonom, foto Gregor Kresal


Tomaž nad Praprotnim in Valentin na Jarčjem brdu, foto Gregor Kresal


Triglav z Mangrta, foto Gregor Kresal


Vzhod Lune na Jakobu, foto Gregor Kresal


Zadnje okno Prisojnika, foto Gregor Kresal

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika