Matej Mihailovski

Naj postavimo zelo retorično vprašanje; kakšna je življenjska pot človeka, ki ga je potapljanje zasvojilo že v zgodnji mladosti? Odgovor je le, tak človek svoje življenje dobesedno zlije s potapljanjem, ali v morju ali v sladkih vodah. Taka je tudi pot Mateja Mihailovskega,  vrhunskega jamskega potapljača iz Ljubljane, ki mu potapljanje ni samo prostočasna zabava, ampak je tudi njegov poklic. Z jamarstvom in potapljanjem se je začel ukvarjati pri 14 letih v osnovni šoli, najprej je bil jamar in potem jamski potapljač. Po končani šoli pa je svojo pot nadaljeval kot potapljač in to počne še danes. Matej Mihailovski je gost v oddaji Razkošje v glavi, 19. avgust 2023 ob 16,30h Prvi program Radio Slovenija. 

Matej Mihailovski, foto Peter Gedei

Potapljenje, jamarstvo, potapljanje

Zgodbe Mateja Mihailovskega ne bom opisoval, zato je najbolje, da prisluhnete pogovoru v oddaji. Njegovo življenje, prosti čas, delo, najbolje kažejo fotografije, ki jih dodajam v nadaljevanju. Avtorji fotografij so: Arne Hodalič, Milan Glavina in Peter Gedei.

Foto Peter Gedei

Foto Peter Gedei




Foto Peter Gedei

Foto Peter Gedei

Foto Arhiv Matej Mihailovski



Foto Arne Hodalič

Foto Arne Hodalič


Foto Arne Hodalič
Fot Aren Hodalič

Foto Arne Hodalič
Potapljanje na dah

Tudi v tej "zvrsti" potapljanja je Matej zelo uspešen, Dorotea Verša je me drugi zapisala: "Matej je negibno ležal na gladini morja. V črni neoprenski obleki in z dolgimi plavutmi je bil podoben jegulji. Z obrazom v vodi in dihalko, edino vezjo s površjem, se je odsotno pozibaval na valovih. Umirjal se je, da bi lahko prekinil še to zadnjo vez. Nenadoma se je prelomil v pasu in zdrsnil pod vodo. S počasnimi zamahi plavuti je izginjal v modrino, vse dokler ga ni popolnoma pogoltnila črnina globin. Dolge minute sem prežala za premikom v vodnem prostranstvu. Potopil se je z enim samim vdihom zraka, a je to bolj skrbelo mene kot njega. Naposled je priplaval iz temne podlage morja, njegova podoba pa je z vsakim metrom postajala vse razločnejša. Nazaj se mu očitno ni mudilo. Na gladini je globoko vdihnil in proti meni iztegnil roko z globinomerom. 40 m je bilo dovolj za Matejev običajni trening v potapljanju na dah..." ( vir: https://www.mladina.si/104255/potop-v-duso/, članek:  Mladina, Potop v dušo, 24.9. 2001)

Foto Milan Glavina




Podjetje


Foto Peter Gedei



V vodstvu Jamarske zveze Slovenije

Od leve proti desni: Aleš Lajovic, Matej Mihailovski, Igor Benko, foto Peter Gedei

Vse naokrog, potapljanje




Matej se potaplja ne samo v domačih vodah ampak tudi na drugih celinah.

Foto Matej Koršič



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika