Vilenica

Jamarski dom pred jamo Vilenico, Arhiv Jamarsko društvo Sežana

Ob 390. obletnici turističnega obiska jame Vilenica in 60. obletnici delovanja Jamarskega društva Sežana, ki skrbi za to najstarejšo turistično jamo v Sloveniji, se je letos zvrstilo kar nekaj zanimivih in odmevnih prireditev ter akcij pri omenjeni jami in v njej. Vilenica je jama na Krasu. Njen razmeroma strm vhod se odpira ob vznožju Starega Tabora na robu zakraselega, uravnanega, tipičnega kraškega sveta na krednih apnencih, med Lokvijo in Lipico. Domačini jamo poznajo že od nekdaj; vanjo so se zatekali pred turškimi roparskimi pohodi. Leta 1622 je lastnica zemljišča in jame postala plemenita rodbina Petač. Po navedbah v literaturi je začel nekaj let pozneje grof Petač dohodke od vstopnine v jamo deliti z lokavsko cerkvijo, leta 1660 pa je jamo obiskal avstrijski cesar Leopold I. Število obiskovalcev jame se je nato povečevalo in od leta 1821 do 1889 je bilo v vpisni knjigi že več kot 2000 obiskovalcev. Kar je za tiste čase presenetljivo veliko. Vilenica je bila odprta vse do leta 1920, takrat je italijanska oblast jamo zaprla, prepovedali so tudi vsakršno zbiranje domačinov in plese v jami. In tu se zgodba o Vilenici nikakor ne konča, odkrivali jobomo v oddaji Sledi čas.

Sogovornice

Alenka Gabriela Ščuka, foto Rosana Cerkvenik.
Jasmina Rijavec, foto Karmen Sirec Fabjanc

Dr. Rosana Cerkvenik,  foto Borut Lozej




Jama

Že samo ime Vilenica je nekaj posebnega, nam je povedala tudi Alenka Gabriela Ščuka, andragoginja in dolgoletna članica Jamarskega društva Sežana. Alenka je vodnica v jamo in to delo ji je pisano na dušo. Zakaj tako ime Vilenica, pa izveste ob poslušanju oddaje.



Večina obiskovalcev Vilenice je v preteklosti, kot rečeno, prišla iz Trsta, zlasti s tovornih in potniških ladij, ki so se pogosto dalj časa zadrževale v pristanišču. Poleg ladijskega osebja si je jamo ogledalo veliko potnikov tudi iz oddaljenih dežel, med njimi številne ugledne osebnosti, nam je povedala dr. Rosana Cerkvenik, članica Jamarskega društva Sežana.

Vpisna knjiga, Arhiv Jamarsko društvo Sežana

Najstarejša evropska in slovenska turistična jama Vilenica je, preden je jamski vodnik Luka Čeč odkril notranje dele Postojnske jame, slovela kot največja in najlepša jama na Krasu. Fotografije,  ki kažejno kapniško bogastvo Vilenice je posnel mojster jamske fotografije jamar Peter Gedei.









 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika