Krožna pot

Na obalnem območju, predvsem pa v njegovi okolici je več kot 150 različnih tematskih poti. Od pohodnih, konjeniških, planinskih do kolesarskih, to pomeni, da je to območje še toliko pomembnejše za rekreacijo, aktivno preživljanje prostega časa in turizem na splošno. Tako je recimo pred več kot desetimi leti mestna občina Koper v okviru projekta LAS skupaj z obalnim planinskim društvom identificirala 15 tematskih pohodnih poti. Od teh je bilo 9 pohodnih,  5 kolesarskih in 1 učna pot. Vse te poti so uredili, očistili in označili z enotnimi informacijskimi tablami. Izdali so tudi različno promocijsko gradivo, od načrtov do zgibank. Glavni kriterij izbora tematskih poti je bil ta, da so te poti geografsko razpršene po celotnem koprskem podeželju. Pozneje so izbor teh poti ob pomoči drugih projektov LAS še dopolnjevali. V Nedeljski reportaži bomo spoznali eno izmed teh tematskih poti, ki ima izhodišče v Dekanih,  prisluhnite v nedeljo 23. julija 2023, ob 14,30h Prvi program Radio Slovenija.

Sogovorniki

Od leve proti desni: mag. Peter Žudič, Andrej Šturman, 2023, foto Milan Trobič




Jože Prah, foto Arhiv Jože Prah


Na območju občin Koper, Ankaran, Izola in Piran je veliko tematskih poti, ki so nekaj posebnega tako zaradi pokrajine same kot recimo klimatskih posebnosti – saj tu tako rekoč ni dolgotrajnega snega, to pomeni, da so poti prehodne skorajda vse leto. Občutek na teh poteh je mešanica hribovskega in morskega, to pa je še nekaka dodatna dinamika, nam je povedal Jože Prah, predsednik komisije za tematske poti pri Turistični zvezi Slovenije. Tam so pripravili posebno analizo za tematske poti ob obali na območju omenjenih štirih občin.

MOK, Foto Jaka Ivančič, 

Oglejmo si območje občine Koper. Osnova za določanje tras posameznih tematskih poti je bilo sodelovanje te občine in Obalnega planinskega društva, nam je povedal mag. Peter Žudič, vodja oddelka za turizem v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper – Visit Koper.si, in dodal, da je bil drugi kriterij izbora to, da poti zajamejo širšo okolico.

Foto potep

V oddasji bomo spoznali eno izmed tematskih poti, in sicer krožno pot Dekani–Tinjan–Dekani, ta je zelo poznana in je primerna za vse starostne skupine, nam je povedal Andrej Šturman iz Turističnega društva Dekani, ki je to društvo vodil vrsto let. Sicer pa boste lahko v oddaji slišali še celo vrsto drugih zanimivosti o tematskih in drugih poteh v zaledju Kopra.  Za vtis pa dodajam foto zgodbo s fotografijami, ki jih je posredolav mag. Peter Žudič, in so last Mestne občine Koper, posnel pa jih je Jaka Ivančič.





























































Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika