Enigma

V Parku vojaške zgodovine v Pivki se ponašajo z zelo zanimivim zgodovinskim predmetom, ki je odločilo vplival na potek in konec druge svetovne vojne. Gre za nemško šifrirno  napravo, imenovano Enigma. Pivški muzej je tako postal eden redkih na svetu, ki javnosti predstavlja to skrivnostno napravo, ki so jo potapljači našli v razbitinah potopljene vojne ladje, nemškega minolovca, ob istrski obali. Skupaj z nekaj drugimi predmeti je Enigmo v 80. letih prejšnjega stoletja na površje prinesel potapljač Zvone Kralj. Leta 2020 jo je izročil kolegu Danijelu Germeku, ta pa jo je potem prinesel v Park vojaške zgodovine. Sledil je zelo zahteven konservatorski postopek, ki ga je opravil konservator Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije Aleš Jelinčič s pomočjo drugih strokovnjakov Mednarodnega centra za podvodno arheologijo v Zadru in Narodnega muzeja Slovenije. Po posegu so stroj razstavili in bo na ogled vsaj leto dni. Več o Enigmi pa v oddaji Sledi časa, v nedeljo 16. julij 2023, 17,20h Prvi program Radio Slovenija. 

Enigma, 2023, foto Arhiv PVZ

Enigma je nemški šifrirni stroj, ki ga je iznašel inženir Arthur Scherbius leta 1918, tik pred koncem prve svetovne vojne. Beseda enigma v stari grščini pomeni uganko, to pa je tej napravi dodalo tako rekoč mitičen pomen. Ta še 80 let po koncu druge svetovne vojne ni zbledel zaradi številnih knjižnih opisov, člankov, oddaj, dokumentarnih in igranih filmov. Po drugi strani je Enigma kljub vsemu slabo poznana, posebno zaradi operacije Ultra, s katero so zavezniki odkrili, kako ta naprava deluje, ter tako razbili njena kriptografska sporočila. V Parku vojaške zgodovine v Pivki so Enigmi in dogajanjem, povezanim z njo, posvetili posebno razstavo, nam je povedal mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Razstava Enigma- skrivnostno zakulisje voje, foto Arhiv PVZ

Enigma, 2023, foto Arhiv PVZ
Enigma je poleg svoje skrivnostnosti odprla še cel niz drugih pomembnih vidikov, ki so odločali o poteku druge svetovne vojne.

Foto zgodba

V nadaljevanju tega zapisa ne bom podrobneje opisoval vseh zanimivbosti, ki sta jih v oddaji predstavila gosta mag. Janko Boštjančič in dr. Andrej Gaspari. Vabim vas, da pogovoru prisluhnete. Dodajam  pa nekaj fotografij, ki so mi jih prijazhno posredovali iz Parka vojaške zgodovine v Pivki.




















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika