Blaž Demšar

Blaž Demšar je izdelovalec in popravljavec glasbil, violin, viol, kontrabasov in violončelov, nekoč so za njegov poklic uporabljali tudi malce manj poznani izraz goslar. Je tretji predstavnik generacije izdelovalcev godal, izdelovati jih je začel najprej njegov dedek okrog leta 1927, potem je to nadaljeval njegov stric in leta 2015 je vodenje goslarskega ateljeja prevzel Blaž. Ta ni samo izdelovalec, ampak glasbila tudi popravlja in restavrira. Delo z lesom ga je veselilo že od  zgodnjega otroštva. Že ko je bil v vrtcu, so ga starši velikokrat peljali k babici in dedk. Tam je bila dedkova in nato stričeva delavnica in Blaž je opazoval, kaj se dogaja  v ateljeju. In stric mu je dal v roke tudi razne kose lesa, brusilni papir in podobno. Pozneje mu je kupil tudi modelarski komplet, s katerim je obdeloval les. Ko je dopolnil 12 let, pa ga je delo v delavnici premamilo in je prosil očeta, naj ga odpelje tja. Blaž Demšar je gost v oddaji Razkošje v glavi, v soboto 1. julij 2023, ob 16,30h Prvi program Radio Slovenija.

 

Blaž Demšar, foto Blaž Demšar

Blaž Demšar je z 12 leti začel hoditi v stričevo delavnico dvakrat na teden za dve tri ure, in stric ga je počasi vpeljal v posel. Najprej je čistil violine.

Goslarstvo Demšar, foto Bojan Puhek

Tokrat ne bom razpredal in opisoval mojstra Blaža Demšarja, vabim vas, da mu prisluhnete v  oddaji. Zato dodajam le kratko fotozgodbo.









Foto Bojan Puhek


Foto Blaž Demšar
Foto Blaž Demšar

Foto Bojan Puhek

Ogledi

Blaž Demšar z veseljem pokaže svoje delo tistim, ki jih to zanima. In teh ni malo.
Foto Milan Trobič



https://youtu.be/p5yZ2FezLuY

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika