Občansko raziskovanje

Kaj pomeni občansko raziskovanje? Odgovor na to vprašanje prinaša obsežen zbornik v dveh knjigah, ki je nastal v Žireh in ga je uredil njihov rojak akademik dr. Zdravko Mlinar. Ta je na letnem sociološkem srečanju leta 2019 podal pobudo, da bi tudi pri nas prevzeli koncept in se pridružili gibanju, ki se hitro širi v Evropski uniji in drugod pod imenom citizen science. To angleško besedno zvezo pa lahko najustrezneje prevedemo kot občansko raziskovanje oziroma občanska znanost. In v Žireh je nato nastalo eno največjih književnih del o tem kraju, občini in ljudeh. Pri tem je sodeloval velik krog ljudi, ki so opisali svoje poklicno in nepoklicno raziskovanje, svoje znanje, dejavnosti, spomine in še marsikaj. V zborniku tako s svojimi avtorskimi članki sodeluje skupaj okrog 150 avtorjev in soavtorjev različnih starosti, od osnovnošolcev in srednješolcev, študentov, aktivnega prebivalstva do upokojencev, različnih stopenj izobrazbe, vključno z vrhunskimi strokovnjaki različnih profilov in interesov. Več o tem izjemnem književnem podvigu in projektu občanskega raziskovanja pa v oddaji Sledi časa, v nedeljo 18. junij 2023, ob 17,20h, Prvi program Radio Slovenija.

 

Izzivi občanskega raziskovanja, vir: https://www.ziri.si/vsebina/izzivi-obcanskega-raziskovanja-izkusnje-in-pricakovanja-iz-zirov-in-od-drugod

Žiri ne sodijo med največje slovenske občine z velikim kadrovskim in drugim potencialom, zato je toliko bolj presenetljivo, da so se lotili zahtevnega zbornika, pri katerem je sodelovalo tako veliko avtorjev. Miha Naglič, soavtor zbornika,  je povedal, da je treba pri tem opozoriti, da je bilo v Žireh že neko jedro sodelavcev, ki se je ukvarjalo z domoznanskim zbornikom in revijo Žirovski občasnik, ki izhaja že od leta 1980. Med sodelavci so ljudje različnih profilov in usmeritev.

Od leve proti desni: dr Alojz Demšar sourednik, prof.dr. Zdravko Mlinar urednik, Miha Naglič soavtor, 2023, foto Milan Trobič

Osrednja osebnost projekta zbornika je akademik prof. dr. Zdravko Mlinar, glavni urednik zbornika, ki se je na eni strani povezal z ljudmi, ki v Žireh raziskujejo in ustvarjajo, k temu pa je pritegnil tudi širši krog in nastal je zavidljiv zapis. Vse skupaj se je začelo v letu 2020, knjigi pa sta potem izšli dve leti pozneje.



Kaj so pravzaprav izhodišča za takšen podvig, kot je povezovanje tako raznovrstnih avtorjev in tematik v eno skupno celoto, kar imenujemo občansko raziskovanje? Akademik prof. dr. Zdravko Mlinar pravi, da je prvo izhodišče njegova navezanost na domači kraj, na Žiri. To mu je omogočilo, da je zadeve raziskoval bolj celostno in življenjsko, kot pa to dopušča tako imenovana uradna znanost.

Akademik prof. dr. Zdavko Mlinar, foto vir:https://sl.wikipedia.org/wiki/Zdravko_Mlinar

Pri celotnem projektu je sodelovalo veliko avtorjev in soavtorjev, med njimi tudi prof. dr. Marjan Hočevar, ki je lahko bi rekli " znanstveni naslednik prof. dr. Zdravka Mlinarja".
Prof. dr. Marjan Hočevar, foto Milan Trobič

Med številnimi zanimivimi temami je težko našteti vse in tudi prispevek prof. dr. Marjana Hočevarja je med tistimi, ki so aktualni v teh trenutkih. Govori o prostorskem razvoju krajev, česar ne moremo prepusti le urbanistom.





Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika