Jernej Slapnik.

Etno animacija, foto Tomo Jeseničnik

Zgornja Savinjska dolina, Solčavsko, Robanov kot, Logarska dolina, Matkov kot … vse to in še marsikaj sestavlja malce skrivnostno, dih jemajoče območje, kjer se vrstijo izjemne naravne danosti, bogata kulturna dediščina in starosvetno izročilo. Ti kraji te preprosto očarajo in čeprav jih v zadnjih letih pogosto bičajo naravne ujme, se njihova lepota ni niti malo zmanjšala. In iz teh krajev, natančneje iz Robanovega kota, prihaja naš današnji gost Jernej Slapnik, ki je svoj poklic in življenje posvetil ohranjanju bogatega izročila solčavskih prednikov.
Jerneja Slapnika bomo spoznali v oddaji Razkošje v glavi, v soboto 17. avgusta 2024, ob 14,30h na Prvem programu Radia Slovenija. 

V objemu gora, foto osebni arhiv

Solčavsko je zagotovo eno od tistih območij, kjer se starodavno izročilo prednikov, prav zaradi takih posameznic in posameznikov, kot je Jernej Slapnik, ohranja in prenaša na mlajše rodove.

Solčavski pastir, foto Tomo Jeseničnik

 

Solčavsko izročilo ima zelo bogat in širok nabor najrazličnejših ljudi, ki nastopajo v veselih in žalostih vlogah. Pogosto se zapletejo v nepredvidljive dogodivščine, kjer nastopajo nadnaravne dobre in zle sile. Si je Jernej za svoje izhodišče etnovodenja izbral katerega od teh likov? To izveste v oddaji...

Etnovodenje, foto Rok Rakun

Jernej Slapnik ima zanimiv način etnovodenja, tako se recimo dogovori z vodjem skupine turistov, ki po Solčavskem potujejo z avtobusom, da jih na določenem mestu počaka kot naključni popotnik in nato nadaljuje pot s skupino.

Pri Igli, foto Milan Trobič

Solčavsko je seveda tudi vse bolj prepoznavno med turisti, tu je zelo zanimiva solčavska panoramska pot, ki vodi popotnike, pohodnike in kolesarje od ene do druge samotne kmetije. Vse to pa dopolnjujejo čudoviti razgledi in informacijske točke, kjer lahko popotniki izvejo tudi kak zanimiv podatek.  Jernej Slapnik, skupaj z drugimi načrtuje  za popestritev turistične ponudbe dodatne, še mariskaj zanimivega.

V pogovoru, foto Marija Hrastnik


Pod gorami, foto Tomo Jeseničnik

V knjigi - Gori doli, sem in tja, so zapisali 1500 zgodb iz Zgornje Savinjske doline,  in najbrž je še veliko takega gradiva, ki  ga bo treba še zbrati. Jernej Slapnik se tega dobro zaveda.

Jernej Slapnik Nejc, moderator, etno kulturnik in glasbenik, foto Jože Miklavc

Večkrat slišimo, da je človek zadovoljen in srečen, če dela tisto, kar ga res veseli, eden takih je Jernej Slapnik, ki pravi, da seveda pridejo tudi slabi dnevi, pa vendar ostaja večni optimist. 

S čedro, foto Rok Rakun

V Matkovem kotu, foto Tomo Jeseničnik

Vabilo iz leta 2020, je vedno aktualno.

https://youtu.be/udSZOqE0MK0



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika