Praznik situl.

Dolenjska prestolnica Novo mesto je imela izjemno pomembno vlogo v prazgodovini, predvsem v starejši železni dobi, saj jo imenujejo tudi mesto situl.  V tem obdobju so namreč nastale bronaste okrašene situle. In kot so zapisali v Dolenjskem muzeju, so situle »bronaste posode za shranjevanje in serviranje pijač. Izdelane so iz tanke, sijoče kovine in okrašene z mitskimi in herojskimi prizori. Bogata in živo pisana situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem obdobju še nismo poznali pisave. Vrhnji sloj, elita te dobe, so bili imenitni posamezniki, ki so združevali v svojih rokah politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Bogato okrašene bronaste situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje. Iz njih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina.« Konec navedka. Glede na to, da četrtina vseh najdenih situl na Slovenskem prihaja iz Novega mesta, ni čudno, da tam vsako leto pripravijo praznik situl. In o tem prazniku bomo govorili v oddaji Nedeljska reportaža, v nedeljo 19. maj 2025, ob 14,30h Prvi program Radio Slovenija.  





Praznik situl je festival prazgodovinskega življenja in kulinarike, ki na sodoben način na strokovnih izhodiščih poskuša približati starodavno železnodobno kulturno dediščino širšim množicam. Tako se sodobno Novo mesto za en dan spremeni v železnodobno prestolnico.





Kakšni so strokovni temelji, na katerih so oblikovali ta festival situl, pa nam je povedala  Petra Stipančič, kustosinja arheologinja v Dolenjskem  muzeju.

Petra Stipančič kustostinja arheologinja, Dolenjski muzej Novo mesto, foto Alenka Stražišar Lamovšek.


Praznik situl bo letos že devetič in poleg strokovnih temeljev je za organizacijo takega dogodka potrebnih še veliko aktivnosti, od iskanja sponzorjev do zbiranja sredstev, promocije in še česa. Več o tem pa  Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja.

Jasna Dokl Osolnik direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto, foto Alenka Stražišar Lamovšek.


Praznik situl

Prazniku situl  bo potekal 8. junija  v Novem mestu. Če želite preživeti dan tako kot davni predniki v železni dobi, vabljeni v dolenjsko prestolnico.  

Foto zgodba

Praznik situl 2023, skozi oči fotgrafa Boštjana Puclja.
 
foto Boštjan Pucelj

Tkanje, foto Boštjan Pucelj

Kovač, foto Boštjan Pucelj

"Hallstatska meščana", foto Boštjan Pucelj

Okrepčilo, foto Boštjan Pucelj


foto Boštjan Pucelj

Prihod kneza, foto Boštjan Pucelj

Na knežjem dvoru, foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

foto Boštjan Pucelj

Večer je namenjen glasbi, foto Boštjan Pucelj

Na prazniku situl pripravijo tudi  strokovno voden ogled situl v Dolenjskem muzeju, foto Boštjan Pucelj

Filmsko

https://youtu.be/Xmj5jVNsayI?feature=shared


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika