Voda.

Povezanost Posavskega muzeja v Brežicah z elementom vode je vidna že v imenu, saj gre za muzej ob Savi v Posavju. Zelo posebna povezanost pa se kaže tudi v freskni poslikavi v viteški dvorani brežiškega gradu, ki je pravi biser baročnega stenskega slikarstva. Na banjastem prehodu stene v strop si sledijo prizori iz grško-rimske mitologije iz zelo znanih  Ovidovih metamorfoz, ki hkrati ponazarjajo štiri elemente. Tu poleg  elementa zraka, ognja, zemlje najdemo tudi element vode- ki je prikazan s Pozejdonom in ženo Amfitrito, enookim Polifemom, Piramom in Tisbo in ugrabljeno Evropo na biku. Seveda pa je voda zastopana tudi v stalnih zbirkah muzeja, kjer spoznamo odnos do vode, delo ob in v vodi, nevarnosti, zabavo in še marsikaj. Tako tudi ne preseneča, da so ob zanimivi razstavi  z naslovom Ženske nosijo svet, dodali tudi svoj interaktivni prispevek  Ženske nosijo vodo. Vse to prepletanje brežiškega muzeja in vode bomo odkrivali v Nedeljski reportaži, 3. marec 2024, ob 14,30h Prvi program Radio Slovenija.
 

Brežiški grad, foto Simon Srečkovič

Sogovornice

Od leve proti desni: Anja Zagode, Andreja Matijevc in Alenka Černelič Krošelj, foto Milan Trobič

Zgodba Posavskega muzeja v Brežicah je, ko govorimo o vodi, kot elementu, ki nas spremlja od rojstva do smrti, povezana še z eno zelo posebno in  zanimivo stavbo. In to je brežiški vodovodni stolp. Pa o njem več pozneje. Kot smo že omenili, je voda zelo pomemben element, ki je vtkan v delovanje muzeja, nam je povedala Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. 

Voda in stolp, foto Milan Trobič

V muzeju se "povezanost " z vodo kaže tudi na stalni razstavi, kjer so predstavljene dejavnosti povezane z vodo, o transporta do oskrbe z vodo, ribištva in še česa.

Pot reke Save, foto Milan Trobič


Transport, del čolna -tombas, foto Milan Trobič

Element vode pa je upodobljen tudi na freski v izjemni viteški dvorani Posavskega muzeja v Brežicah.
Takole so zapisali: "Element zraka prispodablja bog svetlobe Apolon z Eos, jutranjo zarjo, drugi element vode, prispodabljajo prizori s Pozejdonom in ženo Amfitrito, enookim Polifemom, Piramom in Tisbo in ugrabljeno Evropo na biku. Tretji element ognja  prispodablja bog ognja Hefajst v kovačnici, četrti element zemlje prispodabljajo prizori z Dionizom v družbi satirov in nimf ter Ariadne, Panom s svojo druščino nimf in satirov, gozdnimi božanstvi Driadami, in zadnji je bog vojne, Ares, ki s svojo vojsko prihaja z boja." vir:https://www.pmb.si/viteska-dvorana 

Pogled na viteško dvorano, foto Luka Rudman 

Element vode,  foto Arhiv PMB


Vodovodni stolp

Vodovodni stolp v Brežicah ima obliko valja in je visok 46 metrov. Obliko dopolnjujejo trije, danes razgledni balkončki z daljnogledi, postavljeni na višini skoraj 20 metrov. Najvišja razgledna točka pa je urejena  v nekdanjem vodohranu, ki je bil napolnjen v času delovanja v poprečju  s 160 prostorninskimi metri vode. Stolp je zdaj del Posavskega muzeja Brežice,  nam je povedala Andreja Matijevc koordinatorka kulturnih programov.

Pogled na stolp, foto Milan Trobič


Vodovodni stolp v Brežicah, foto Arhiv PMB, Andreja Matijevc

Obisk stolpa, foto Anja Urek

Vodenje in prikaz v stolpu, foto Anja Urek

Ženske nosijo svet, ženske nosijo vodo

Povezanost Posavskega muzeja Brežice z vodo  se je dopolnila na zelo svojevrsten način, skozi fotografsko razstavo fotografinje Lekhe Singh, ki že več kot 25 let potuje po svetu in snema filme. Njene  fotografije so bile razstavljen v sklopu več kot dvajsetih razstav. Razstavljala je v muzeju Smithsonian, objavljala v National Geographicu, izdala štiri knjige. Njena dela so del stalnih zbirk v Muzeju umetnosti v Log Angelesu, Mednarodnega centra  za fotografijo  in Muzeja umetnosti Rubin. Naslov njene razstave pa je bil- Ženske nosijo svet.  Anja Zagode koordinatorka kulturnih programov je povedala, da je razstava odprla vpogled na dejstvo, da so v svetovnem merilu ženske tiste, ki še vedno prenašajo  večino vode in drugih  osnovnih življenjskih potrebščin na svojim ramenih, hrbtih in na glavah. 

Razstava, foto Milan Trobič

Odprtje razstave Lekhe Sing,  foto Arhiv PMB, Anja Zagode

Interaktivna razstava na razstavi, foto Milan Trobič

Poklon vsem ženskam, foto Milan Trobič

Poklon vsem ženskam, foto Milan Trobič

Razstava,  foto Arhiv PMB, Anja Zagode

Razstava,  foto Arhiv PMB, Anja Zagode

Foto Milan Trobič

Foto Milan Trobič

Za konec....

Dodajmo za konec Nedeljske reportaže o vodi še nekaj podatkov iz poročila: Napredek na področju pitne vode, sanitarij in higiene v gospodinjstvih 2000–2022. Poročilo navaja, da 1,8 milijarde ljudi po svetu živi v gospodinjstvih brez oskrbe z vodo v prostorih doma. Ženske in deklice, stare 15 let in več, so v prvi vrsti odgovorne za zbiranje vode v 7 od 10 takšnih gospodinjstev, moški in dečki pa v 3 od 10 gospodinjstev. Deklice, mlajše od 15 let, pogosteje hodijo po vodo kot dečki, mlajši od 15 let. V večini primerov se ženske in dekleta odpravijo na daljšo pot v primerjavi z moškimi in dečki, pri čemer izgubljajo dragoceni čas za izobraževanje, delo in prostočasne aktivnosti, na poti pa so izpostavljene tudi nevarnostim....



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika