Notranjska hiša

Ste že slišali za Menišijo? To je gozdnata visoka kraška planota med Cerkniškim in Planinskim poljem, dolino Cerkniščice in Otavščice ter logaškim Ravnikom, Ljubljanskim barjem in Krimom. Približno 15 km dolga in 6 km široka planota je visoka okoli 700 m in poteka v dinarski smeri severozahod-jugovzhod. Večji del Menišije porašča gozd, v katerem se ni težko izgubiti. No, mi se bomo odpravili v enega izmed šestih krajev na tej planoti, v Selšček. Tu je bil rojen znameniti slikar Maksim Gaspari. V njegovi rojstni hiši so imeli vaško furmansko gostilno, v kateri so se ustavljali furmani, ki so vozili les iz hribovskih vasi. 

Doprsni kip Maksima Gasparija, v ozadju Notranjska hiša nekdnanja furmanska gostilna, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša

Ta živahni promet je spodbudil še prijatelja Gasparijevih Šviglovega očeta, ki je zgradil v  Selščku hišo in v njej odprl  še eno gostilno, po domače Pri Markotovih, v kateri je ponujal tudi malice. V oddaji  Nedeljska reportaža, v nedeljo 4.6. 2023, ob 14,30h Prvi program Radio Slovenija, bomo spoznali prav to danes popolnoma obnovljeno nekdanjo furmansko gostilno.

 

Notranjska hiša, nekdanja furmanska gostilna Pri Markotovih, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša

Sogovorniki

Nataša Mele


Joško Meden in Slavko Armič
Joško Meden in Slavko Armič, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša


Anton Košir
Anton Košir, v sredini, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša


Zgodbe

V vaških gostilnah so se pletle najrazličnejše zgodbe in usode, ki jih bomo spoznali tudi v današnji oddaji. Mnoge so bile precej tragične, veliko pa je bilo tudi veselih, tako kot je v vsakdanjem življenju. Nam je povedal Joško Meden, strasten zbiralec vsega, kar je povezano z Maksimom Gasparijem, zbira tudi izročilo, povezano z domačo vasjo in seveda gostilnami.
Joško Meden zbiralec in poznavalec Maksima Gasparija, foto Primorski val 
                      

V oddji ne bomo odkrivali zanimive poti Maksima Gasparija, ampak bomo spoznali zgodovino nastanka nekdanje furmanske gostilne, po domače Pri Markotovih, ki jo prenavljajo lastniki, ki so ustanovili tudi Zavod Notranjska hiša. Sicer pa je gostilno odprl njihov prednik, ki se je sem preselil iz sosednje vasi Dobec, bil je čevljar in precej podjeten, nam je povedal njegov pravnuk Slavko Armič.

Hišna številka na Notranjski hiši, tabla z motivom z Gasparijevih razglednic z dodanim domačim hišnim imenom Pri Mrkotovih, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša

Obnova

 Obnova nekdanje stare furmanske gostilne Pri Markotovih, danes imenovane Notranjska hiša,  se je začela leta 2013, ko so v vasi Selšček postavili doprsni kip slikarju Maksimu Gaspariju in začeli urejati okolico, nam je povedala Nataša Mele, direktorica Zavoda Notranjska hiša.


Markotova gostilna, Selšček 1908, Nataša Mele,
vir:https://stareslike.cerknica.org/2014/01/25/1908-selscek-markotova-gostilna/



Notranjska hiša, hiša s krušno pečjo,foto Arhiv Zavod Notranjska hiša
Pred kosilom, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša
Kuhinja, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša



Za šankom, foto Arhiv Zavod Notranjska hiša

Programi

V Zavodu Notranjska hiša nudijo polge domače kulinarike, prenočišč, še  najrazličnejše programe, delavnice, predavanja,  prikaze starih šeg in navad, kolesarjeneje, pohodništvo, oglede kulturnih in naravnih znamenitosti in še bi lahko naštevali- pa vam svetujemo, da to odkrijte sami.









Skrb za dediščino

V Zavodu Notranjska hiša se zavdajo pomena premične in nepremične kulturne dediščine, zato obiskovalce na vsakem koraku "pozdravijo" ohranjeni in obnovljeni predmeti iz nekdanjih časov. 










Animatorji

V Zavodu Notranjska hiša se zavedajo, da samo z obnovljeno stavbo, hrano in  prenočišči ne bodo zadovoljili sodobnih obiskovalcev. Zato pripravljajo dodatne programe in hkrati imajo tudi skupino animatorjev.





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika