Pred prazniki, ki se jim nekateri posmehujejo, drugi jih ne razumejo, tretji pa v teh dneh pretiravajo-tako s kupom plastičnih sveč, ki jih znosijo na grobove, kot še z marsičem drugim, je mogoče  pravi trenutek, da se ozremo v preteklost.
Nekateri se še spominjajo, da so hišne gospodinje v teh dneh do 1. novembra , vsak večer s prazničnim "ta boljšim" prtom prekrile mize, in na njih pustile hlebec kruha, ponekod so dodali steklenico vina, vode, in tudi sol. Po prepričanju, so se v teh dneh duše pokojnikov vračale domov, da bi vsaj enkrat letno videle, kako se godi njihovim sorodnikom.
Nasploh so ljudje te dni, bolj premišljevali o končnih stvareh, in skušali tudi drug drugemu odpustiti stare zamere. Seveda pa vse le ni bilo tako "pocukrano" in idilično. Že od nekdaj so ta čas izrabili za zabave, uganjanje norčij in strašenje-tistih, "bolj ta naivnih in babjevernih".
Tako so znani primeri, ko so , z alkoholom močno podkrepljeni mladci, pa tudi možaki, stavili, kdo si
upa opolnoči na britof-pokopališče in tam na kakem grobu ( po možnosti pred dnevi umrlega) zapičiti kol v zemljo.  V enem od takih primerov je, neka pogumna ženska, ki ni zaostajala po popivanju za možakarji, odšla  na pokopališče, zapičila kol v grob, vendar pa je s kolom predrla  tudi svojo "kiklo".. Ženska je, misleč, da jo je prijel mrlič, od strahu umrla...in zjutraj jo je našel cerkovnik.
foto, arhiv avtorja; Sv. Duh  Podolševa

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika