Ljubljansko obzidje

Ljubljana je imela vsaj tri  obzidja, prvi tak objekt, ki je varoval tudi prvo znano naselbino je bil na grajskem griču. Glede na doslej odkrite arheološke ostanke naj bi šlo za utrjeno gradišče na vzpetini z dokaj dobro možnostjo obrambe s pomočjo nasipov in lesenih palisad. Drugo pomembno obzidje je bilo  postavljeno ob graditvi antične Emone, ki  je bila skrbno načrtovano, urejeno mesto po pravilih rimskih merilcev in gradbincev. Emona je imela obzidje z dvojnimi obrambnimi jarki, zanimivo pa je, da so del tega vzhodnega obzidja v današnji Vegovi ulici  uporabili tudi v srednjem veku. In srednjeveško obzidje Ljubljane bomo odkrivali v oddaji Sledi časa v nedeljo 9. 12. 2023, ob 17,20h, Prvi program Radio Slovenija.  
Valvazorjeva upodobitev Ljubljane, vir: wikipedija.si

Zgodovina srednjeveškega obzidja Ljubljane se začne nekako po propadu antične Emone, saj so tedanji prebivalci svojo naselbino preselili na desni breg Ljubljanice neposredno pod grajskim gričem, podobno kot v prazgodovini. Sicer pa so izkoristili tudi ostanke rimske Emone na Novem trgu, nam je povedal Martin Horvat, arheolog,  vodja dokumentacijske službe, kustodiat za srednji vek v Mestnem muzeju Ljubljana.

Martin Horvat, foto Jaka Gaser

Karta srednjeveške Ljubljane, arhiv Martin Horvat




Emonsko obzidje in srednjeveško obzidje, vir:https://www.ljubljana.si/assets/Uploads/publication/18706/castrumleibach-e.pdf

Gojko Zupan sekretar v INDOK centru, direktorat za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo nam je povedal, da je mogoče srednjeveško Ljubljano spoznati ne samo skozi ostanke obzidja, ampak tudi z natančnim pregledom mestnega urbanizma. Vrh tega je na eni strani ljubljanski grad, na drugi strani pa Šance, ki jih je delno predelal arhitekt Jože Plečnik. Sledi  obzidja so nato vidne spet ob Zmajskem mostu tik za Marovo hišo, ki ima za mnoge nerazumljivo slepo steno usmerjeno proti tržnici.

Gojko Zupan, foto Milan Trobič

Ob razpravah o ljubljanskem srednjeveškem obzidju dr. David Petelin zgodovinar, ki se ukvarja z zgodovino Ljubljane pravi, da se začetki identitete mesta začnejo s pravnim rojstvom Ljubljane.

Dr, David Petelin, Arhiv David Petelin

Doc. Rok Žnidaršič arhitekt, podžupan Mestne občine Ljubljana. Pravi, da so ostanki ljubljanskega srednjeveškega obzidja izjemno poetična tema, ki jo lahko vidimo skozi Plečnikova dela njegove obnove  predvsem  Zoisove in Vegove ulice.

Doc Rok Žnidaršič foto Stanko Gruden

Vrata
Srednjeveška Ljubljana je imela 6 mestnih vrat in 2 mostova. Več o razovju in posebnostih pa boste slišali v oddaji. 

Mestni špital in mestna vrata, F. van Ouden Allen, ok 1660




Točke, kjer so bila mestna vrata, vir: https://drjamtravels.blog/sl/srednjeveska-ljubljana-3v1/






Danes

Ostanki antične Emone so nekako  v prvem planu turistične ponudbe Ljubljane. Vendar pa ne smemo pozabiti tudi na srednjeveško zgodbo Ljubljane


Arheološka izkopavanja obrambnega jarka in barbakana (1527-1533) pred Frančiškanskimi (Kloštrskimi) vrati na izteku Vodnikovega trga (Tržnica), foto Martin Horvat



Foto, Milan Trobič

Foto, Milan Trobič

Foto, Milan Trobič

Foto, Milan Trobič

Foto, Milan Trobič


 



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika