GOZDNA KNJIŽNICA

Lani so ob koncu Tedna gozdov in Tedna vseživljenjskega učenja v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu odprli prvo gozdno knjižnico v Sloveniji, ki je bila zgrajena v okviru projekta Herbalium ‒ prostor narave, zdravja in dobrega počutja, ki ga je organizirala občina Škocjan na Dolenjskem. V sklopu tega projekta so uredili tudi gledališče v gozdu, čutno gozdno pot, geološki stolpec, energijski krog, učni čebelnjak in lesena gibalna igrala. Tako je nastala gozdna učilnica, v kateri so za posamezne točke uporabili  material iz okolice. Ponekod pa so tudi zasadili avtohtone drevesne vrste, zelišča in medovite rastline. Kot nadgradnja in dopolnilo je, kot smo omenili, nastala tudi gozdna knjižnica. V njej  prevladujejo  knjige o naravi, gozdu, pa tudi osebni rasti in samooskrbi. 
Projekt Herbalium in gozdno knjižnico bomo spoznali v oddaji Nedeljska reportaža, v nedeljo 8. 10. 2023, ob 14,30h na Prvem programu Radia Slovenija. 
Gozdna knjižnica, foto Rok Petančič

 
Gozdna knjižnica, foto Rok Petančič

Gozdna knjižnica, foto Rok Petančič



foto Rok Petančič

foto Rok Petančič

foto Rok Petančič

Ob odprtju, foto Rok Petančič

Odprtje gozdne knjižnice, foto Rok Petančič


Sogovornika

Rok Petančič vodja Zeliščarskega centar Herbalium in idejni oče gozdne knjižnice Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije.
Rok Petančič, Jože Prah, foto Milan Trobič

Center Herbalium

Leta 2019 so v kraju Zagrad v občini Škocjan na Dolenjskem odprli Zeliščni center za jugovzhodno Slovenijo in  ob tem so bili postavljeni tudi temelji za razmišljanje, kaj bi temu središču še lahko dodali, da bi ga približali ljudem, nam je povedal Rok Petančič, vodja Zeliščnega centra Herbalium.

Center, foto Milan Trobič

Zeliščarski center, foto Milan Trobič



Pregledno, foto Milan Trobič

Ograja, foto Milan Trobič

Zeliščarski center Herbalium je sodobno urejen, v njem lahko organizirane skupine izvajajo najrazličnejše izobraževalne delavnice: od spoznavanja do uporabe zelišč. Tu sta prostor za različna predavanja in manjša prodajalna izdelkov iz Zagrada in okolice. Celotno območje je veliko 8 hektarjev in v središču je izhodišče za krožno pot. 

Krožna pot

Pot,foto Milan Trobič 

Smerokaz, foto Milan Trobič

Energijski krog, foto Milan Trobič

Leseno, foto Milan Trobič

Lesena igrala, foto Milan Trobič

Geološki prerez, foto Milan Trobič

Vrba, foto Milan Trobič
Območje, po katerem gre energijska pot z označenimi točkami,  so  morali očistiti, hkrati pa so v prostor posegli z zasaditvami rastlin in dreves na mokrišču. Poleg tega se držijo načela  pozne košnje travnikov. To je na marsikaterem predelu zelo težko doseči. 


Napis,foto Milan Trobič 

Gozd in potok, foto Milan Trobič

V objemu zelenja, foto Milan Trobič

Skriti zakladi, foto Milan Trobič

Nostalgija, foto Milan Trobič

Rešena hiša, foto Milan Trobič

Nekoč, foto Milan Trobič

Mostiček, foto Milan Trobič

Gozdno gledališče, foto Milan Trobič

Skrb za ptice, foto Milan Trobič

Energijska točka, foto Milan Trobič

Rok Petančič, foto Milan Trobič

Od ideje do izvedbe, foto Milan Trobič

Pogledi, foto Milan Trobič

Na okenski polici, foto Milan Trobič

Popestritve, foto Milan Trobič

Vse kar vabi k branju..., foto Milan Trobič

V objemu gozda, foto Milan Trobič

Grede z zelišči, foto Milan Trobič

Energijski krog, foto Milan Trobič

V razmislek

Gozd je vrednota, ki se je ponekod premalo zavedajo. Namesto da bi podpirali projekte, ki dajejo ljudem pozabljeno vedenje o tem, kako zdravilni in terapevtski so učinki dreves in gozda v celoti,  v interesu minljivega kapitala raje uničujejo gozdove in jih spreminjajo v poslovne cone in podobno. Zato je tu aktuelen izrek, ki gre nekako takole: " Ko bodo posekali zadnej drevo, bodo spoznali, da se denarja ne da jesti..."
Ta zapis, fotografije in oddaja o prvi gozdni knjižnici,  je le kamenček v mozaiku zavedanja, da je gozd izjemno bogastvo.






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika