Gorske bukve

Najbrž bi marsikdo pomislil, da bomo govorili o kakšni redki drevesni vrsti, ki si zasluži posebno pozornost. Vendar pa to ne bo tako. Leta 1582 je župnijski vikar Andrej Recelj na Raki pri Krškem prevedel  štajerski vinogradniški ali gorski zakon iz leta 1543.  Recljev prevod pa je znan pod imenom Gorske bukve. To  je najstarejše ohranjeno slovensko zakonsko besedilo in najobsežnejše ohranjeno slovensko besedilo kakega katoliškega avtorja iz obdobja, ko so slovenski protestanti vzpostavili slovenski knjižni jezik. Prinaša pa tudi bogato besedišče, ki ga je prevajalec črpal iz ljudskih izrazov v zvezi z vinogradništvom ter iz tradicije ustnega sodstva, zlasti gorskega prava, v okviru katerega se je izoblikovalo slovensko pravno izrazje. Tako so med drugim zapisali ob izidu kritičnih prepisov in jezikovnih posodobitev Gorskih bukev leta 2022. In o Gorskih bukvah bomo govorili tudi v oddaji Sledi časa, v nedeljo 22.10.2023, Prvi program Radio Slovenija. 

Na Inštitutu za slovenski jezi Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti so leta 2022 prevedli Recljeve Gorske bukve v sodobni jezik in tako so te zdaj lažje dostopne širši javnosti. Zahtevno delo je začel dr. Kozma Ahačič in končala urednica dr. Alenka Jelovšek, raziskovalka v Sekciji za zgodovino slovenskega jezika na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša.

 


Sicer pa so Gorske bukve dobile svoje ime po vinogradniških zemljiščih, ki  ležijo na  pobočjih hribov in so jih nekoč imenovali gora.  Ta izraz  mnogi uporabljajo še  dandanes, saj  marsikje pravijo, da grejo v goro, gorco, namesto "v vinograd". Vse skupaj  ima zanimive temelje, nam je povedal  zgodovinar dr. Stane Granda.
V oddaji sta sogovornika tudi dr. Stane Granda zgodovinar  in prof. dr. Janez Bogataj etnolog.
Prof. dr. Janez Bogataj in dr. Stane Gradna; vir:https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kazen-placali-z-vinom-ali-odrezanim-usesom-foto/

Etnolog prof. dr. Janez Bogataj ocenjuje, da je izdaja monografije Gorskih bukve izjemen podvig, kjer gre zasluga zgodovinarju dr. Stanetu Grandi, ki je tudi sam vinogradnik. Pri projektu pa so bili pomembni tudi  vinogradniki in drugi v lokalnem okolju na Raki na Dolenjskem.

Foto Ivan Vizlar, vir: https://www.posavskiobzornik.si/novice/%E2%80%8Bna-16-cvickovem-veceru-predstavili-gorske-bukve-94181



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika