Čez Karavanke


Meje v Železni Kapli, Kortah, Solčavi, Tržiču, Lomu pod Storžičem in na Jezerskem so se ves čas spreminjale, s tem pa tudi zakoni in predpisi o čezmejnem prenašanju blaga. To pa ni odvrnilo ljudi od ilegalnega prehajanja meje, s katerim so si zagotovili dobrine za vsakdanje življenje. Te aktivnosti imenujemo tihotapljenje ali »švercanje«. Vse to so predstavili na dvojezični razstavi z naslovom Tihotapljenje čez Karavanke, ki je ob stoletnici koroškega plebiscita nastala v sklopu projekta CarintiJA 2020. V čezmejnem projektu so poleg Slovenskega prosvetnega društva »Zarja« iz Železne Kaple sodelovali še Center Rinka iz Solčave, KUD Jezersko in Tržiški muzej. Po opravljeni etnološki terenski raziskavi je razstavo pripravila Irena Destovnik, diplomirana etnologinja in sociologinja kulture, samostojna ustvarjalka na področju kulture – kustosinja, ki je bila do lanskega februarja skoraj poltretje desetletje stalna zunanja sodelavka Slovenske prosvetne zveze v Celovcu. 

Več o tihotapljenju čez Karavanke pa v oddaji Sledi časa v nedeljo 23. aprila 2023 ob 17,20h na Prvem programu Radia Slovenija.

dostop do oddaje: https://prvi.rtvslo.si/podkast/sledi-casa/80/174952834



 Z graničarji na starem ljubeljskem prelazu; med obema vojnama, foto Arhiv Gorenjski muzej Kranj


Sogovorniki


Irena Destovnik, foto Arhiv Irena Destovnik



Jernej Slapnik etnovodnik in animator


Franc Jožef Smrtnik, foto vir: https://volksgruppen.orf.at/slovenci/stories/3092354/

Raziskava

Ireno Destovnik so v raziskavah zanimali predvsem tisti, ki so tihotapili, »šmuglali«, »švercali« za svoje potrebe; v vseh obdobjih in vseh krajih so zaradi svoje pretkanosti med ljudmi veljali za junake. Pobudo za raziskovanje tihotapljenja je dal Vili Ošina, predsednik Slovenskega prosvetnega društva »Zarja« iz Železne Kaple. Irena Destovnik poudarja, da sama sicer tihotapljenja ne bi nikoli raziskovala na lastno pest, je pa bila, ko se je projekt končal, zadovoljna, saj je med raziskovanjem prišla v stik s številnimi zanimivimi sogovorniki. Ovira med raziskavami pa je bila pandemija covida 19.

Graničarja na obhodu, foto  Arhiv Zgodovinski arhiv Celje, Videčnikova zbirka

Zgodbe o tihotapljenju čez Karavanke se seveda dopolnjujejo z izročilom  z  druge strani  meje, z območja današnje avstrijske Koroške. Tako izročilo je že od nekdaj navduševalo Franca Jožefa Smrtnika,  podžupana Železne Kaple. 

Zanimivost

V Solčavi so bile znane tudi tako imenovane "nosačke", ki so prehajale mejo in  se preživljala s prenašanjem tovorov.


 V spomine ujeti čas- razstava v Solčavi, 2012, foto preslikava zgibanke

Razstava

Razstava Tihotapljenje čez Karavanke, potuje iz kraja v kraj. Predvsem je na ogled tam, kjer so se dogajale takšne in drugačne tihotapske ali "švercarske" zgodbe. 



Igor Pucker z Oddelka za umetnost in kulturo dežele Koroške, Elisabeth Lobnik, županja Železne Kaple, Irena Destovnik in Willi Ošina, pobudnik razstave, foto Arhiv I.D.

Razstava v Koroškem pokrajinskem muzeju, foto Arhiv Koroški pokrajinski muzej

Razstava, foto Arhiv Irena Destovnik

Razstava, foto Arhiv Irena Destovnik





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika