Objave

Prikaz objav, dodanih na 2016
Slika
Preden je elektrika zavladala pretežnemu delu razvitega sveta, h kateremu sodijo tudi naši kraji, in preden so postali hladilniki nepogrešljivi del vsakega gospodinjstva, je cvetela trgovina z ledom – ledarstvo.  Največ ledu so potrebovali v velikih mestih, med katerim je bil na prvem mestu Trst s pristaniščem. Od tam pa so led z ladjami prevažali tudi v Aleksandrijo, na Dunaj in v Budimpešto. Tako je bilo celotno obrobje severnoitalijanske ravnine, pa tudi Vipavske doline vpeto v trgovino z ledom. Ker na tem področju pozimi niso mogli skladiščiti ledu iz rek ali jezer za vse potrebe, so iskali vire ledu v Alpah in na Trnovskem gozdu.  V oddaji Sledi časa,  v nedeljo 18.12. 2016, ob 17,20 na Prvem programu Radia Slovenija,  bomo spoznali del trgovine z ledom, ki je potekala predvsem s Trnovskega gozda iz Velike ledene jame v Paradani. Fotografije; avtorji, Marko Erker, Drago Korenč, Boris Blažko. 
Slika
Danes že fotozgodba, v soboto oddaja!!! Janko Samsa @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/12/razkosje-v-glavi-43/ Janko Samsa, mojster izdelovanja maket  je zapisal: "Kaže, da je le ostalo nekaj tistega v meni, kar se je dogajalo v hiši, kjer sem rojen. Nekaj kovaškega, nekaj kolarskega in mizarskega, nekaj cestarskega in ne nazadnje nekaj trgovsko gostinskega. To so bili namreč poklici mojega očeta, njegovih bratov in njihovega očeta. Pa tudi ženski del te družine ni za zanemariti. Torej, če vse to združim je ostalo nekaj furmanskega in še nekaj po očetu podedovane improvizatorske žilice.       Vsak trenutek sem izkoristil za skok do stričive mizarske delavnice, se čudil tej lepoti lesa in sanjal gledajoč ta zlati prah svetlikajoč se v sončnih žarkih, ki so vdirali v prostor skozi majhna okenca. Ja, ta toplina gladko obdelanega lesa! Vsaj dvakrat dnevno sem imel »okartáne« hlače na riti, ker sem v tem prostoru popolnoma pozabil od kje sem doma.      
Slika
Radio Slovenija              SLEDI ČASA            nedelja, 27. 11. 2016 ob 17,20 Prvi program                      Uredništvo IZO DFR Gradišča – Debela griža. Gradišča so prazgodovinske naselbine, utrjene s kamnitim obzidjem. Pri nas so se pojavila v bronasti dobi, približno leta 1600 pr. n. št., v železni dobi doživela razcvet, potem pa v obdobju antike delno zamrla in spet nekako oživela ob preseljevanju narodov. Stala so na vzpetinah, pa tudi v nižinah. Gradišča z monumentalnimi obzidji iz kamnitih teras in nasipov najdemo  v Istri, hrvaškem primorju, Hercegovini, Črni gori in Albaniji, skratka, vzdolž vse vzhodnojadranske obale, kjer je bil najpomembnejši gradbeni material apnenec. Pri nas so gradišča zlasti na Krasu, v Posočju, Vipavski dolini, Istri, pa tudi na Notranjskem in drugod po Sloveniji. Te naselbine, predvsem na kraškem območju, uvrščamo v tako imenovano kulturo kaštelirjev. Eno naših najbolje ohranjenih nižinskih gradišč, Debelo grižo, ki je tik ob K
Slika
Danes članek-jutri oddaja!!! Janez Bizjak @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/11/janez-bizjak/ ARHEOLOGIJA V GORAH- ZGODOVINO ALP BO TREBA NAPISATI NA NOVO!!! Podrobneje o fotografijah, in vsebini oddaja pa na spletni strani www.radioprvi.si. - oddaja razkošje v glavi- Janez Bizjak!!!
Slika
V nedeljo pa spet na SOLČAVSKO- ker sem 23.9. že predstavil zdravilca, čudodelnika, učenjaka Vida Strgar-ja Fido in njegovo kruto življenjsko usodo, bo to nedeljo 30.10. 2016 ob 14,30  na Prvem programu Radio Slovenija oddaja- Nedeljska reportaža, kjer pa bomo spoznali etnološki, doživljajski park- Fidov gaj. Ta je posvečen prav Vidu Strgarju..
Slika
Danes že fotozgodba in članek na www.radioprvi.si, v nedeljo 9.10. 2016, ob 17,20 na Prvem programu radia Slovenija pa oddaja: Lokostrelstvo-od prvobitnosti do prestiža @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/10/sledi-casa-37/ Archery in Slovenija!!!! Lokostrelci, arhiv: Marjan Podržaj dr. Tomaž Lazar Narodni muzej Slovenije, v depoju, lok, foto. Milan Trobič.  Razstava lokov v Parku vojaške zgodovine v Pivki, foto: Milan Trobič.
Slika
Nenavadna usoda, ljudskega zdravilca Vida Strgarja Fida iz Solčave, v nedeljo 25.9. ob 17,20!!!L Na Prvem programu Radio Slovenija!!!! Ljudsko zdravilstvo-Vid Strgar Fida @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/09/sledi-casa-35/  Fidov obraz, ujet v steno njegove jame, kjer je preživel devet let!!! Edina Fidova knjiga, ki je preživela požig njegove koče....
Slika
Članek nastaja, oddaja pa bo v nedeljo 28.8 17,20 na Prvem!!Najemniki in plačanci @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/08/sledi-casa-33/ Foto, Tomaž Lauko, NMS Foto, Osebni arhiv, nekdanjega legionarja Roberta Markuša. Osebni arhiv, dr. Miha Kosi, Herman II. celjski v Konstanci, 1415.
Slika
Jutri v soboto 13.8. 2016, na Prvem programu Radia Slovenija, gost Davorin Presinger Davo, jamar, gornik, zbiralec mineralov in fosilov, popotnik... Davorin Preisinger-Davo @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/08/razkosje-v-glavi-29/ Davo, leta 1972, brezno pod gamsovo glavico. Davo na mirovni misiji, 1960 na Sinaju. Davova knjiga, opuščeni rudniki v Sloveniji. Davo je še vedno aktivne jamar v DZRJ Kranj.
Slika
Na Notranjsko- V nedeljo 31.7. ob 14,30 na Prvem-na potep!!!Racna gora @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/07/racna-gora/
Slika
Članek in oddaja-že nastajata!!!!Zlato-iskanje in izpiranje @radioPrvi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/05/zlato/ Zlato iz Romunije, zbirka Prirodoslovnega muzeja Slovenije, foto , dr. Miha Jeršek.