Objave

Prikaz objav, dodanih na april, 2015
No pa še malo politike....to kar doživljamo danes, se je dogajalo tudi  v "dobrih starih časih",  leta 1886 so zapisali: "Trgovina s poslaniškimi mandati. — Dobili smo z Dunaja prezanimljivo vest, da jeden slovenskih državnih poslancev, kateri se je o volitvah prav oblastno bil ob svoja rodoljubna prsa, moleduje po ministerskih pisarnah za služb o  za se."
Slika
Pomlad se nezadržno bliža, drevje se že bohoti z opojnimi cvetovi, zanimiva šega, ki se je ljudje spominjajo na Notranjskem še danes, pa je, da so ob božiču mladi fantje pa tudi dekleta odšli v sadovnjak in tresli sadno drevje. To tresenje vejevja naj bi zagotovilo obilno letino. Podoben zapis je tudi iz leta 1885: " Redko navado še imajo v grofiji Somersetu, kakor se poroča iz Londona, na večer tako imenovanega „twelfth night", to je 7. januarja. Pravi se, če kdo to noč pod jablano ali na nji poje in veje z jabolčnikom pokropi, da bode jablana obilo rodila. Hlapci omenjene  grofije se zbirajo in z bobnenjem in piščaljo obiskujejo vse bližnje vrtove. Eni se povzpnejo na veje in jih pokrope z jabolčnikom, drugi pa pojo spodaj in streljajo. Seveda gospodar jim mora zato dati dosti pijače, navadno jabolčnika. Pokropivši jablane na enem kraju, krenejo drugam vriščoč in ukajoč. Navada je neki jako stara, celo še iz poganskih časov."
Nekaj iz "črne kronike" leta  1889: " V  Cirknici se je pretekli mesec priklatil slepar, ki je po gostilnah trdil, da jo misijonar, da bo drugi dan bral sv. mašo; pravil je, da pride iz Kine, kjer je bilo pomorjenih mnogo misijonarjev, le on, da je srečno ušel. Ljudje pa mu niso hoteli nič kaj verjeti, posebno ker je kvaterni petek zahteval meso za večerjo. Mesa ni dobil, a gospodinja tudi denarja ne za vino, popihal jo je, ker so je bal, da so mu žandarji za petami. — Letina jo zelo slaba, črv in voda sta napravila največ kvara."
Slika
Vesele velikonočne praznike!
Nenehno poslušamo, kako nepredvidljivo vreme imamo, da pa tako dogajanje ni bilo nič presenetljivega pred 105 leti pove tale zapis: "  Mnogo novega snega je padlo po Notranjskem in na Krasu . Z Reke poročajo, da sta Kras in Učka gora pokrit a z visokim snegom. V gorskem kotaru je snega nad en meter ." april, 1910.